Waarom hoort u te ventileren?

Het volstaat niet om uw privéwoning, kantoor of bedrijf te verluchten door soms uw ramen of deuren open te zetten. Ventilatie zorgt namelijk voor een voortdurende toevoer van verse zuurstof.

Dat is nodig, want de lucht is vervuild door onder meer koolzuurgas, sigarettenrook, bacteriën, sporen van schimmels of zelfs chemische stoffen. Ook vermijdt u met een goede ventilatie geurhinder, problemen met huisstofmijt en schimmels in uw woning of kantoorgebouw.

Wat doet een ventilatiesysteem precies?

Ventilatie omschrijven we als het verfrissen of zelfs het vervangen van de lucht die zich in een bepaalde ruimte bevindt. Een ventilatiesysteem brengt verse lucht langs droge ruimten – bijvoorbeeld een slaapkamer of bureau –  in de woning.

Daarna laat het de verse lucht naar natte ruimten doorstromen. Denk maar aan uw badkamer, keuken of wasplaats. Het systeem voert de vervuilde lucht af zonder dat er grote energieverliezen optreden.

Welke soorten ventilatiesystemen zijn er?

Ventilatie in huis of op kantoor kan u makkelijk combineren met de airconditioning van R-cotec. We werken steeds op maat van uw project, dus het ventilatiesysteem is afhankelijk van uw wensen en noden. Zo kunnen we de volgende systemen plaatsen:

Systemen

Systeem A

Dit is een eenvoudig systeem, maar eigenlijk ook gedateerd. Omdat het zorgt voor een natuurlijke toe- en afvoer van verse lucht, krijgt u bij veel wind grote warmteverliezen. Aan uw ramen is de koude dan ook voelbaar.

Systeem B

De aanvoer van gezonde lucht gebeurt op mechanische wijze, de afvoer dan weer natuurlijk. Een elektrische ventilator brengt de verse lucht in de woning of het kantoor. De vervuilde gaat via verticale afvoerkanalen naar buiten. Ook dit ventilatiesysteem is – net zoals A –  in de praktijk weinig gangbaar.

Systeem C

Systeem C doet compleet het omgekeerde als ventilatiesysteem B. Verse lucht komt via natuurlijke roosters in vensters of muren binnen. De afvoer van vervuilde lucht gebeurt dan weer mechanisch via elektrische ventilatoren.

Systeem D

Systeem D is de combinatie van de twee voorgaande systemen, want zowel de aan- als de afvoer van lucht gebeurt mechanisch met elektrische ventilatoren. En dat is niet alles: het systeem haalt zelfs warmte uit de afgevoerde lucht. Zo kan het de aangevoerde lucht opwarmen.

Wat kost een ventilatiesysteem?

R-cotec houdt zich aan alle gestelde normen voor de plaatsing en de ontwikkeling van airconditioning en ventilatiesystemen. Omdat we steeds werken op maat van de klant, is de kostprijs afhankelijk van het ventilatiesysteem waarvoor u kiest.

Samen met u bekijkt R-cotec welk systeem het best voldoet aan uw noden en wensen. Wilt u meer info over onze diensten? Gelieve ons te contacteren via 03 230 46 24 of door hier ons contactformulier in te vullen.

Tevreden Klanten

“Ik werd de oude airco’s in onze kantoorgebouwen beu. Ze vloekten met het moderne interieur en het geluid werkte vaak storend tijdens vergaderingen. De airco-installatie van Rcotec sluit daarentegen perfect aan bij ons interieur. Ook zijn ze bijna geluidloos. Niets dan goeds over deze installateur.”